Nyheder

Organisk design: Når møbler er decideret ’lækre’ at røre ved!

09. januar 2019

undefined

 

Pressemeddelelse, 08. januar 2019

Stolesæder, armlæn, legepladser, støttefods-såler på entreprenørmaskiner og dæmpere i kølehuse. Fleksibel polyuretan, et lækkert opskummet plast-materiale, der på én gang er blødt og super-slidstærkt, kan anvendes – og bliver anvendt - til et hav af dagligdagens produkter. Designere og formgivere kloden rundt er forståeligt nok vilde med materialet, for det tilbyder uendeligt mange design-muligheder og har samtidig en lang række fantastiske egenskaber.

”Det første, man lægger mærke til, når man får materialet mellem hænderne, er nok, at det er utroligt blødt og lækkert at røre ved, blandt andet fordi det kan afsluttes med en soft touch overfladebehandling,” indleder Michael Lind, der er salgsingeniør hos produktionsvirksomheden Tinby A/S i Søndersø på Nordfyn. Hans job består i at øge kendskabet til materialet inden for primært møbelindustrien, rehab og care, såvel som det de hos Tinby kalder Play, dvs. legepladser, legetøj samt børne- og baby-produkter.

”Og det går i al beskedenhed forrygende,” slår han fast. ”Folk er vilde med materialet! Når først en arkitekt eller designer har haft lejlighed til at mærke materialet og se eksempler på, hvad det tidligere er blevet brugt til, så starter der en tornado af idéer i vedkommendes hoved til ting, som det sikkert også kunne bruges til. Måske endda produkter, som hidtil aldrig har været så optimalt fremstillet tidligere.”

Nogle af egenskaberne ved den fleksible polyuretan, eller Flex-PUR, som materialet i daglig tale kaldes, er også, at det former sig blidt efter kroppen, er ekstremt slidstærkt og derfor tåler daglig brug, at det virker vibrations- og støjhæmmende samt er nemt at rengøre.

”Alle disse egenskaber gør materialet særdeles egnet til møbelfremstilling - især stole. Og det gælder i særlig grad de dele, der kommer i fysisk kontakt med brugeren. Vi har derfor stort held med at fremstille netop stole og stoledele for vores kunder,” fortæller Michael Lind. Han understreger samtidig, at fleksibel polyuretan til især møbelindustrien er stærkt voksende – særligt i Tyskland og Skandinavien, fordi markederne her for alvor er ved at opdage det spændende og lækre materiale.

En af Tinbys stole-kunder er Savir Design, en dansk møbelproducent, som i design- og formgivnings-processen har stort fokus på bæredygtighed og gedigent håndværk. Da virksomheden formidlede idéen om en ny stol til møbelarkitekt og designer Thomas Pedersen, tegnede der sig et klart billede af, at de ønskede at adoptere de bedste features fra formgivning i traditionel plast, træ og finér med den designmæssige frihed, som materialet PUR tilbyder. Stolen skulle bidrage med noget nyt i relation til udtryk, design og siddekomfort, og resultatet blev The BEAT Chair – en stol med en særegen personlighed i sit genkendelige, organiske formsprog. Den har i øvrigt opnået godkendelse i henhold til EN1022 og EN16139 L2 ’ekstrem brug’, hvilket indikerer, at den er særligt velegnet til brug i fx lufthavne og på hospitaler.

“The BEAT Chair er blevet alt det, vi drømte om. Vi stod med et godt dansk design, der skulle produceres i den bedste kvalitet og til den rigtige pris – og vi fik anbefalet Tinby. Vi kom i kontakt med dem, talte samme sprog – både i overført og bogstavelig forstand – så vi indgik hurtigt et udviklingssamarbejde om fremstilling af PUR-sæde og -ryg til The BEAT Chair. I dag står vi med en smuk stol i et fantastisk materiale, der er certificeret til at kunne bruges i rigtig mange typer miljøer, og som vi allerede oplever stor efterspørgsel på,” udtaler Karsten Andersen, der er partner i Savir Design.